blog yperxreomena noikokyria

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε.

«Μήπως να «μπω» στο Νόμο Κατσέλη;», «μήπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι η λύση στο οικονομικό μου αδιέξοδο;». Αρκετοί ίσως από εσάς κάνατε αυτές τις σκέψεις. Σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα σκεφτήκατε πολύ σοβαρά να το προχωρήσετε κιόλας. Ειδικά αν δεν μπορείτε πλέον να ανταποκριθείτε κάθε μήνα σε όλους εκείνους που σας «χτυπούν» την πόρτα με τον λογαριασμό στο χέρι (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δανειστές σας).

Καλά κάνετε και εξετάζετε τη λύση που ακούει στο όνομα «Νόμος Κατσέλη», αλλά ας εξετάσουμε δυο – τρία πράγματα και μαζί για να δούμε αν είστε στον σωστό δρόμο.

Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για το αν θα καταφύγετε στη λύση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε:

Τα ναι:

  1. Στο νόμο Κατσέλη μπορείτε πλέον να συμπεριλάβετε εκτός από οφειλές σε ιδιώτες (τράπεζες και άλλοι δανειστές), και οφειλές σας προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο).
  2. Μπορείτε να προστατέψετε υπό προϋποθέσεις μία και μόνο κατοικία, την κύρια κατοικία σας (θα επανέλθω σε λίγο σε αυτό).

Τα όχι:

  1. Δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε οφειλές που έχουν δημιουργηθεί ή βεβαιωθεί μέσα στο τελευταίο έτος πριν την κατάθεση της αίτησης. Εξαίρεση: Οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία με την προϋπόθεση να παραιτηθείτε μέχρι την κατάθεση της αίτησης από την άσκηση του δικαιώματος ή και του δικογράφου που εκκρεμεί σε διοικητική αρχή ή δικαστήρια.
  2. Δεν υπάγονται οφειλές σας από αδικήματα (δόλου ή βαριάς αμέλειας) π.χ. αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα, εξύβριση, προσβολή προσωπικότητας κ.α.
  3. Δεν μπορείτε να εντάξετε οφειλές που αποτελούν διοικητικά πρόστιμα ή χρηματικές ποινές.
  4. Δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε τη διατροφή που οφείλετε σε πρώην ή εν διαστάσει σύζυγο και στο ανήλικο τέκνο.

 

 

Για περισσότερα νομικά θέματα κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube   youtube subscribe 9348224

Βασική προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι να μην είστε έμπορος. Και για να ακριβολογούμε, όταν λέμε να μην είστε έμπορος εννοούμε να μην είχατε εμπορική ιδιότητα όταν σταματήσατε να πληρώνετε τους πιστωτές σας. Αυτό σημαίνει ότι αν είχατε ήδη σταματήσει την εμπορική σας δραστηριότητα (εξαιρετικά κρίσιμο να βεβαιώνεται από τη διακοπή σας στον Ο.Α.Ε.Ε.), όταν βρεθήκατε σε «γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμών», τότε ξεπερνάτε αυτό το εμπόδιο.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία του μικροεμπόρου όπως π.χ. είναι ο πωλητής σε λαϊκές αγορές κ.α., τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Έχετε πιθανότητες επιτυχίας με το νόμο «σωσίβιο».

Η αλήθεια είναι ότι από το 2011 που άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύς κόσμος επωφελήθηκε και συνεχίζει και μέχρι και σήμερα να «απολαμβάνει» μια προστασία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Δυστυχώς (και επανέρχομαι στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας) από 1.1.2016 σύμφωνα με το νέο άρθρο 9 παρ.2 του 3869/2010 η προστασία της κύριας κατοικίας θα γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Το ακίνητό σας να είναι και η κύρια κατοικία σας.
  2. Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά σας δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (ο υπολογισμός έχει γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).
  3. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας όταν θα δικάζεται η αίτησή σας δεν θα ξεπερνά το ποσό των 180.000 ευρώ αν είστε άγαμος. Αν είστε έγγαμος παίρνετε ένα «μπόνους» 40.000 ευρώ και 20.000 επιπλέον για κάθε παιδί (μέχρι 3). Αν πχ. είστε έγγαμος με 3 παιδιά τότε προστατεύετε την κύρια κατοικία σας αν η αντικειμενική αξία αυτής κατά το κρίσιμο χρόνο της συζήτησης της αίτησης είναι μέχρι 280.000 ευρώ (όχι άσχημα).
  4. Αν ήσασταν συνεργάσιμος δανειολήπτης. Μαντέψτε ποιος το ορίζει αυτό. Μα φυσικά οι Τράπεζες (εδώ θέλει μεγάλη προσοχή γι’ αυτό και θα επανέλθω γι’ αυτό το θέμα σε επόμενο άρθρο).

Το δυστυχώς όμως παραπάνω δεν πηγαίνει στις 4 αυτές προϋποθέσεις για την προστασία της μίας και μοναδικής κύριας κατοικίας σας από την ρευστοποίηση. Πηγαίνει στο γεγονός ότι το νέο άρθρο 9 παρ. 2 κάνει (για πρώτη φορά) λόγο για αίτηση που θα υποβάλει ο οφειλέτης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018! Μετά; Το χάος; Αφήνω το ερώτημα να το απαντήσετε εσείς.

Ο πολύπαθος (με τις συνεχείς τροποποιήσεις, αλλαγές, μεταλλάξεις στην ουσία) νόμος Κατσέλη φαίνεται να οδεύει στο κύκνειο άσμα του. Χωρίς την προστασία της κύριας κατοικίας κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα. Να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν ένας νόμος που βοήθησε, έσωσε ακόμα ανθρώπους και οικογένειες, αλλά όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Ελπίζω να σας βοήθησα να σκεφτείτε καλύτερα κάποια πράγματα και να τα σκεφτείτε γρήγορα!