blogpost ergasiaka

Εργασιακά. Ενημερωθείτε σωστά και έγκαιρα!

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε αρκετά καλά τα εργασιακά σας δικαιώματα; Στο κεφάλαιο «εργασία» δεν επιτρέπεται να έχουμε κενά και να μην γνωρίζουμε τα πάντα γιατί πολύ απλά αν δεν γνωρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν μπορούμε και να τα διεκδικήσουμε.

Μερικά βασικά λοιπόν που πρέπει όλοι να γνωρίζετε για το ζήτημα «εργασία» θα σας πω σήμερα και θα ακολουθήσει μια σειρά άρθρων με πιο εξειδικευμένα εργασιακά θέματα που όμως πιστέψτε με, τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα μαζί από αυτά, θα συναντήσετε τουλάχιστον μία φορά στον εργασιακό σας βίο.

 

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά:

Μια εργασιακή σχέση ξεκινά με μία σύμβαση εργασίας είτε αυτή είναι γραπτή (στην καλύτερη περίπτωση) ή προφορική. Να πω στο σημείο αυτό το αυτονόητο, ότι η γραπτή σύμβαση εξασφαλίζει τον εργαζόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από μια προφορική συμφωνία, η οποία είναι δυσαπόδεικτη και υπό αμφισβήτηση. Ο εργαζόμενος όμως με προφορική σύμβαση εργασίας δεν σημαίνει ότι μένει απροστάτευτος και χωρίς δικαιώματα. Πρέπει όμως να αποδείξει ότι εργάζονταν στο συγκεκριμένο εργοδότη, καθώς επίσης και τους όρους με τους οποίους παρείχε την εργασία του (ωράριο, ημέρες εργασίας, συμφωνημένος μισθός).

Στη σχέση εργαζόμενου – εργοδότη, η οποία μπορεί παρ’ όλα αυτά να έχει αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μπορεί στην πορεία να προκύψουν κάποια «αγκάθια».

 

Για περισσότερα νομικά θέματα κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube   youtube subscribe 9348224

 

Επίσης, ενδεικτικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν στη σχέση σας με τον εργοδότη σας είναι τα εξής:

Υπερωρίες που δεν αμείβονται και εργασία σε ώρες πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.

Επιδόματα εορτών όπως Δώρο Χριστουγέννων και Δώρο Πάσχα που δεν καταβάλλονται στο ακέραιο και εμπρόθεσμα.

Επιδόματα αδείας και ημέρες αδείας που δεν χορηγούνται.

Διαφορές στις αποδοχές του εργαζομένου σε σχέση με αυτές που πραγματικά δικαιούται με βάση τα προσόντα του, την προϋπηρεσία του και την προσωπική του κατάσταση (έγγαμος, αριθμός τέκνων) και πάντα σε σχέση με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.

Ειδικά επιδόματα που τυχόν δικαιούται ο εργαζόμενος βάσει θέσης και προσόντων.

Ένσημα που δεν αποδίδονται όπως πρέπει στον Ασφαλιστικό Φορέα του εργαζομένου και επηρεάζουν τα μελλοντικά συνταξιοδοτικά του δικαιώματα.

Μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Επιβολή εκ περιτροπής εργασίας (μερική απασχόληση).

Επίσχεση εργασίας.

Θέματα που αφορούν την απόλυση (αποζημίωση απόλυσης, άκυρη, παράνομη ή καταχρηστική απόλυση κλπ.).

 

Τα παραπάνω θέματα μπορεί να αποτελέσουν τα «αγκάθια» που είπα παραπάνω στη σχέση εργαζόμενου – εργοδότη και για τον λόγο αυτό καλό είναι ο εργαζόμενος να είναι προετοιμασμένος και να γνωρίζει εκ των προτέρων πώς και πότε πρέπει να κινηθεί για να προστατευθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος κατά την αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης θα πρέπει να συμβουλεύεται έναν έμπειρο και γνώστη αυτών των θεμάτων δικηγόρο, ο οποίος θα τον καθοδηγήσει σωστά και έγκαιρα. Η κακή και μη έγκυρη πληροφόρηση είναι βέβαιο ότι θα ζημιώσει τον εργαζόμενο.

Τέλος για το σημερινό μας άρθρο θα πρέπει να μας μείνει το εξής. Ειδικά στο εργατικό δίκαιο ο νόμος «δεν παίζει». Για την άσκηση κάθε δικαιώματος από τον εργαζόμενο υπάρχουν συγκεκριμένες και αυστηρές προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Για τον λόγο αυτό ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να συμβουλεύεται τακτικά τον δικηγόρο που εμπιστεύεται στο κομμάτι αυτό. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να κινηθεί έγκαιρα και εμπρόθεσμα για να μην χάσει κάποιο από τα δικαιώματά του.

Κάθε απώλεια δικαιώματος στο εργατικό δίκαιο μεταφράζεται σε απώλεια χρημάτων για τον εργαζόμενο. Χρήματα για τα οποία έχει δουλέψει και νομίμως τα δικαιούται!

Επιπλέον πληροφορίες για εργασιακά θέματα θα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα μας και για σχετικά ερωτήματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας.