oroi xrisis istoselidas to copy paste vlaptei 567890

Όροι χρήσης ιστοσελίδας: Το copy-paste βλάπτει

Ανήκετε ακόμα σε εκείνους που η ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα έχει όρους χρήσης που έχετε αντιγράψει από άλλη ομοειδή επιχείρηση ή μήπως ανήκετε σε εκείνους που ετοιμάζουν για πρώτη φορά τη διαδικτυακή τους παρουσία; Και στις δύο περιπτώσεις ένα θα πρέπει να γνωρίζετε: το copy-paste βλάπτει σοβαρά εσάς και την επιχείρησή σας!

 

Εάν δεν θέλετε να δείτε το βίντεο, εναλλακτικά μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο παρακάτω.

 

Πολλοί πελάτες με ρωτούν: γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι όροι χρήσης μιας ιστοσελίδας ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος; Θα πρέπει να συνταχθούν ειδικά για την επιχείρησή μου;

 

Για περισσότερα νομικά θέματα κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube   youtube subscribe 9348224

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά:

 

1. Οι όροι χρήσης είναι η σύμβασή σας με τον πελάτη

Οι όροι χρήσης είναι η σύμβαση που καταρτίζετε με τον κάθε πελάτη σας ξεχωριστά. Όπως προκύπτει και από την ίδια την ονομασία τους, στο νομικό αυτό κείμενο ορίζετε τους όρους με τους οποίους λειτουργεί η επιχείρησή σας και οφείλει να γνωρίζει και να τηρεί ο εκάστοτε πελάτης σας. Επομένως, θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρους, απλούς και κατανοητούς όρους, οι οποίοι να ανταποκρίνονται πλήρως στον τρόπο λειτουργίας της δικής σας, αποκλειστικά, επιχείρησης.

 

2. Επιλέξτε τον κατάλληλο επαγγελματία για τη σύνταξη και την παρακολούθησή τους

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι όροι χρήσης αποτελούν νομικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να συντάσσεται από νομικό εξειδικευμένο στο δίκαιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, της πληροφορικής, της προστασίας καταναλωτών, των ηλεκτρονικών συμβάσεων, της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, του ανταγωνισμού, της ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αναφορικά με την πολιτική προστασίας απορρήτου. Η τελευταία αποτελεί, πλέον, ξεχωριστό κείμενο, διακριτό από τους όρους χρήσης.

Όλα τα ανωτέρω, ο νομικός σας θα πρέπει να τα γνωρίζει σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και διεθνώς σε πολλές περιπτώσεις, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν γνωρίζει σύνορα. Επιπλέον, η νομοθετική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ψηφιακών συναλλαγών, αλλά και του Διαδικτύου γενικότερα έχει πλέον αλλάξει. Από αρρύθμιστο πεδίο έχει μετατραπεί σε ένα νέο κλάδο δικαίου, ο οποίος απαιτεί ειδική και αδιάλειπτη παρακολούθηση. Ο νομικός σας θα πρέπει να είναι εκείνος που οφείλει να σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι και θα σας βοηθήσει με τις κατάλληλες νομικές συμβουλές και προετοιμασία, έτσι ώστε να αποφύγετε κινδύνους και ενδεχομένως πρόστιμα, καταγγελίες και τυχόν αποζημιώσεις σε τρίτους.

 

3. Παραμετροποιήστε (customize) τους όρους χρήσης σας

Οι καλοί και σωστοί, θα έλεγα, όροι χρήσης, είναι εκείνοι που έχουν κοπεί και ραφτεί ειδικά για τη δική σας επιχείρηση. Ακόμα και στην περίπτωση των ομοειδών επιχειρήσεων, οι σωστοί όροι χρήσης διαφέρουν ουσιωδώς. Μιλώντας από εμπειρία, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν διαφορές οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Μπορεί φαινομενικά κάποιοι όροι να δίνουν την αίσθηση ότι δεν διαφέρουν σημαντικά, ωστόσο, στο μάτι του ειδικού νομικού τα πράγματα αλλάζουν. Φροντίστε αυτό το μάτι να είναι του δικού σας δικηγόρου που θα σας προσφέρει τους σωστούς όρους χρήσης για να θωρακιστείτε νομικά στο Διαδίκτυο και όχι κάποιου τρίτου π.χ. πελάτη που ετοιμάζετε να στραφεί εναντίον σας.

 

4. Επικαιροποιήστε (update) τους όρους χρήσης σας

Οι σωστοί όροι χρήσης θα πρέπει να ακολουθούν τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας. Μην ξεχνάτε, επομένως, ότι μια επιχείρηση, ενδέχεται να αλλάζει κατά καιρούς τον τρόπο λειτουργίας της π.χ. παραδόσεις, πολιτική επιστροφών, εμπορικές εγγυήσεις κα.. Εξίσου ενεχόμενη και ίσως συχνότερη είναι και η αλλαγή της νομοθεσίας π.χ. δικαίωμα υπαναχώρησης, νόμιμη εγγύηση, ψηφιακές συμβάσεις, επίλυση διαφορών κα. Συνεπώς, οι σωστοί όροι είναι οι επικαιροποιημένοι όροι. Κάθε αλλαγή στην επιχείρησή σας θα πρέπει να θέτει και τους όρους χρήσης υπό αναθεώρηση. Άλλοτε οι αλλαγές θα είναι μεγάλες και άλλοτε μικρές. Πάντα, όμως, θα είναι αναγκαίες. Ο νομικός σας θα είναι εκεί να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει σε κάθε νέα αλλαγή, ώστε να συνεχίσετε να είστε νομικά ασφαλείς στο Διαδίκτυο.

 

5. Ποιος χρειάζεται όρους χρήσης

Οι όροι χρήσης αφορούν σχεδόν οποιονδήποτε έχει Διαδικτυακή παρουσία με τη δική του ιστοσελίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες είναι διαφορετικές και συνεπώς διαφορετικές θα πρέπει να είναι και οι νομικές προβλέψεις. Για τα ηλεκτρονικά καταστήματα το κείμενο των όρων χρήσης είναι, χωρίς καμία υπερβολή, τόσο σημαντικό όσο και η έναρξη στην αρμόδια οικονομική εφορία (παλαιότερα κάποιοι αγνοούσαν ακόμα και αυτό). Συνεπώς, κανείς δεν εξαιρείται από την ανάγκη να έχει εφοδιάσει την ιστοσελίδα του με σωστούς όρους χρήσης.

 

Επομένως, αν είστε από εκείνους που παίρνουν σοβαρά την επιχειρηματική τους παρουσία στο Διαδίκτυο, θα πρέπει τα παραπάνω, όχι μόνο να τα γνωρίζετε, αλλά και να τα εφαρμόζετε αυστηρά.

 

Το Γραφείο μας, λοιπόν, αναλαμβάνει να σας εφοδιάσει με τους σωστούς όρους χρήσης, εκείνους που έχετε πραγματικά ανάγκη, απαλλάσσοντάς σας, έτσι, από το άγχος, τις αμφιβολίες και τους πιθανούς κινδύνους.

 

Μην ξεχάσετε για τη δική σας έγκυρη νομική ενημέρωση να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube καθώς και στο Newsletter του Γραφείου μας.