Κατοχύρωση Σήματος. 9 + 1 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον δικηγόρο σας.

Κατοχύρωση Σήματος. 9 + 1 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο δικηγόρο σας.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις ξεκινήσατε μια επιχείρηση ή μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα και θέλετε να κατοχυρώσετε το σήμα της εταιρείας ή των προϊόντων σας. Έστω ακόμα ότι η εταιρεία ή η επιχείρησή σας έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στην αγορά και το «όνομά της» έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και θέλετε να το κατοχυρώσετε.

Και φτάνουμε σε μια σειρά ερωτήσεων που δυστυχώς πολλές φορές απευθύνονται λόγω άγνοιας, στα πλέον αναρμόδια (επικίνδυνα κατ’ εμέ) άτομα. Θα σας εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Αποφασίσατε να ασχοληθείτε σοβαρά με το σήμα σας. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αποφασίσατε να ασχοληθείτε σοβαρά με την εμπορική προώθηση, δηλαδή το marketing των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Για να κατοχυρωθεί λοιπόν ένα σήμα δεν αρκεί απλά να το έχετε σκεφτεί, σχεδιάσει ή ακόμα χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών. Θα πρέπει νομικά να μπορεί να κατοχυρωθεί ως σήμα και φυσικά να μην προσβάλλει το σήμα κάποιας άλλης επιχείρησης.

 

Ερώτημα 1ο:
Τι μπορώ να κατοχυρώσω ως σήμα; Μπορώ να επιλέξω οτιδήποτε; Θα μπορούσε να είναι και το όνομά μου;

 

Για περισσότερα νομικά θέματα κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube   youtube subscribe 9348224

Ως σήμα μπορείτε να επιλέξετε λέξεις, απεικονίσεις, σχέδια, γράμματα, αριθμούς, συντομογραφίες, ψευδώνυμα, φανταστικές λέξεις, ονόματα, επωνυμίες, χρώματα, ήχους, διαφημιστικά συνθήματα (slogans), τη συσκευασία ενός προϊόντος ακόμα και το ίδιο το προϊόν. Επομένως ναι, μπορείτε να επιλέξετε να κατοχυρώσετε ακόμα και το όνομα ή το επώνυμό σας ως σήμα των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί. Έτσι ενδεικτικά δεν σας επιτρέπεται να καταχωρίσετε ως σήματα τα ονόματα κρατών, σημαίες, εμβλήματα σύμβολα, γεωγραφικές ενδείξεις κρασιών ή οινοπνευματωδών, ονομασίες προέλευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Επίσης δεν μπορείτε να καταχωρίσετε σημεία τα οποία έχουν περιγραφική λειτουργία και χαρακτηρίζουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία ως προς το είδος, την ποιότητα, τις ιδιότητες, την ποσότητα, τον προορισμό, την αξία, την γεωγραφική προέλευση, τον χρόνο παραγωγής ή ως προς άλλα χαρακτηριστικά.

 

Ερώτημα 2ο:
Είναι το σήμα που έχω επιλέξει ικανό να ξεχωρίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μου από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά;

Καταρχήν για να καταχωρισθεί το σήμα σας και να κατοχυρωθεί υπέρ σας με ασφάλεια θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας από άλλα ίδια ή ομοειδή. Αν σε πρώτη φάση περάσει αυτό τον έλεγχο και κατοχυρωθεί, αν έχει μάλιστα γίνει και η σωστή πριν την κατοχύρωση προετοιμασία, τότε είναι στο δικό σας χέρι να δημιουργήσετε το δικό σας σήμα φήμης. Από εσάς εξαρτάται το σήμα σας από μόνο του να αποκτήσει αξία, ακόμα και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχατε αρχικά φανταστεί.

 

Ερώτημα 3ο:
Πειράζει που το σήμα μου μοιάζει με άλλο στην αγορά; Θα πρέπει να το αλλάξω ή να το τροποποιήσω;

Διακριτική δύναμη. Αυτή είναι η χρησιμότητα του σήματος. Να ξεχωρίζει ίδια, όμοια, ακόμα και εντελώς διαφορετικά προϊόντα και να δηλώνεται άμεσα και γρήγορα στον τελικό αποδέκτη ή καταναλωτή η πηγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Σε περίπτωση επομένως που το σήμα σας μοιάζει τυχαία ή «βολικά» με ήδη κατοχυρωμένο σήμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε καταρχήν έναν εξειδικευμένο και έμπειρο σε εμπορικά σήματα δικηγόρο. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στο κατάλληλο σήμα που, αφενός θα κάνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας να διακρίνονται στην αγορά, αφετέρου δεν θα προσβάλει το σήμα και εν γένει τα δικαιώματα τρίτων. Η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία είναι το Α και το Ω για την επιτυχία του σήματός σας. Η πρόχειρη και ανεύθυνη αντιμετώπιση να είστε σίγουροι πως αργά ή γρήγορα μόνο μπελάδες μπορεί να σας φέρει. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί.

 

Ερώτημα 4ο:
Για πόσο καιρό μπορώ να προστατέψω το σήμα μου;

Η κατοχύρωση του σήματος δεν έχει χρονικά όρια. Μπορείτε να προστατεύσετε το σήμα σας για όσα χρόνια εσείς το επιθυμείτε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε ήσυχοι. Κάθε 10 χρόνια θα πρέπει να φροντίζετε να ανανεώνετε την προστασία του σήματός σας με την παράλληλη καταβολή των προβλεπόμενων τελών.

 

Ερώτημα 5ο:
Μπορώ να προστατέψω το σήμα μου στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό;

Φυσικά. Εσείς επιλέγετε εδαφικά το που θα κατοχυρωθεί το σήμα σας. Μπορείτε να το κατοχυρώσετε ως Εθνικό, Κοινοτικό ή Διεθνές. Όπως μπορείτε σωστά να μαντέψετε, η κατοχύρωση του σήματός σας σε εθνικό επίπεδο σας προστατεύει εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει το ίδιο για την περίπτωση του Κοινοτικού ή του Διεθνούς Εμπορικού σήματος όπως λανθασμένα ή σκοπίμως μπορεί να σας αφήσουν να πιστεύετε. Καταρχήν για να προχωρήσετε στο Κοινοτικό ή το Διεθνές σήμα θα πρέπει πρώτα να έχετε κατοχυρώσει το σήμα σας ως Εθνικό. Έπειτα ανάλογα με την χώρα ή τις χώρες που θα επιλέξετε ή ήδη δραστηριοποιήστε εμπορικά στο εξωτερικό, θα προχωρήσετε και στις αντίστοιχες κατοχυρώσεις, πλην όμως με μια και μόνο πράξη κατάθεσης. Τα τέλη κάθε γραφείου κατοχύρωσης, καθώς και η μετέπειτα εξέταση του σήματός σας από το κάθε γραφείο ξεχωριστά, παραμένουν.

Πάντως τόσο η κατοχύρωση εθνικού σήματος, όσο και επέκταση της προστασίας με το Κοινοτικό ή το Διεθνές σήμα προϋποθέτουν σε κάθε περίπτωση να έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί έναν έμπειρο και ειδικό σε θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας δικηγόρο. Θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στις σωστές χώρες όπου θα κατοχυρώσετε το σήμα σας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής σας και φυσικά ανάλογα και με το budget που διαθέτετε.  

 

Ερώτημα 6ο:
Ποια είναι η διαδικασία για την κατοχύρωση του σήματος που πρέπει να ακολουθήσω;

Καταρχήν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν δικηγόρο. Όχι όμως σε έναν τυχαίο δικηγόρο αλλά σε κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας όπου και ανήκει το εμπορικό σήμα. Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ορθή κατοχύρωση του σήματος αλλά και την σωστή καθοδήγησή σας καθ’ όλη τη διάρκεια «ζωής» του σήματός σας. Η βοήθεια που χρειάζεστε για την κατοχύρωση του σήματός σας δεν βρίσκεται στην πράξη της καταχώρισης αυτήν καθ’ αυτήν που μπορεί να κάνει (τυπικά τουλάχιστον ακόμα και εντελώς λανθασμένα) ο οποιοσδήποτε. Ο οποιοσδήποτε δεν μπορεί να σας δώσει τις νομικές συμβουλές και την καθοδήγηση που έχετε ανάγκη. Επομένως πρέπει να γνωρίζετε πως στη συγκεκριμένη διαδικασία απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, την οποία και θα λάβετε από τον εξειδικευμένο δικηγόρο που θα επιλέξετε.

 

Ερώτημα 7ο:
Τι δικαιώματα έχω σε περίπτωση που κάποιος προσβάλει το σήμα μου;

Εδώ έρχονται να «πιάσουν» τόπο, η σωστή κατοχύρωση σήματος και η σωστή καθοδήγηση από τον δικηγόρο που λέγαμε προηγουμένως. Εφόσον λοιπόν έχετε κάνει τις σωστές κινήσεις και βήματα, τότε το σήμα σας αποτελεί την ασπίδα σας στον ανταγωνισμό αλλά και το όπλο σας στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ως δικαιούχος του σήματος μπορείτε ενδεικτικά 1) να απαγορεύσετε σε οποιονδήποτε τρίτο να κάνει χρήση του κατοχυρωμένου σήματός σας στο παρόν και το μέλλον και 2) να ζητήσετε την αποκατάσταση της ζημίας σας, εφόσον έχετε ζημιωθεί ή ακόμα και την αποζημίωσή σας για την προσβολή που έχετε υποστεί.

 

Ερώτημα 8ο:
Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω το σήμα μου;

Διανύουμε εποχές που οι οικονομικές συνθήκες έχουν συρρικνώσει και συνεχίζουν να συρρικνώνουν τις αγορές. Αυτό σημαίνει πως όσο η λεγόμενη «πίτα» μικραίνει, τόσο θα μεγαλώνει ο ανταγωνισμός. Κάθε επιχείρηση επομένως, προσπαθεί να βρει εκείνα τα εργαλεία που θα της δώσουν προβάδισμα στον ανταγωνισμό αλλά και θα την βοηθήσουν να νικήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και το εμπορικό σήμα. Βοηθά μια επιχείρηση να ξεχωρίσει από τις άλλες για τα προϊόντα ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Την βοηθά να ξεχωρίσει με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιότητες ή ποιότητα. Ειδικά στην προτίμηση των καταναλωτών που επιλέγουν με το μάτι, γρήγορα και με βάση τις εντυπώσεις, ένα καλό, ένα «δυνατό» όπως λέμε σήμα, μπορεί και κάνει μεγάλη διαφορά. Όπως μ’ αρέσει και εμένα να λέω «το σήμα είναι το διαβατήριο της επιχείρησης στον ανταγωνισμό και το όπλο της στον αθέμιτο ανταγωνισμό». Γιατί λοιπόν να κατοχυρώσετε το σήμα σας; Νομίζω πλέον, ξέρετε το γιατί.

 

Ερώτημα 9ο:
Πόσο κοστίζει η κατοχύρωση;

Το κόστος της κατοχύρωσης είναι πολύ βασικό για κάθε επιχείρηση, ειδικά για μια νέα επιχείρηση ή για μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση που παρόλα αυτά θέλει να ξεχωρίσει στην αγορά και να περάσει στο επόμενο βήμα της. Ας ξεκινήσουμε επομένως από τα βασικά και συγκεκριμένα την κατοχύρωση του σήματός σας ως Εθνικού, βήμα το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να αποφύγετε. Το παράβολο που προβλέπεται είναι 110 ευρώ και περιλαμβάνει μια μόνο κλάση (κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών), ενώ υπάρχει μία επιπρόσθετη επιβάρυνση που ανέρχεται στα 20 ευρώ για κάθε επιπλέον κλάση, μέχρι τις 10, που θα επιλέξετε. Από εκεί και πέρα υπάρχει το κόστος της παράστασης του δικηγόρου που προβλέπεται κάθε φορά από τις κατώτατες νόμιμες αμοιβές για τη συγκεκριμένη πράξη και η αμοιβή του δικηγόρου. Για την κατοχύρωση Κοινοτικού ή Διεθνούς σήματος το κόστος αλλάζει αρκετά και εξαρτάται και από τις χώρες όπου θα ζητηθεί προστασία. Αυτό σημαίνει ότι επειδή μπορεί να έχει μεγάλη διακύμανση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο ώστε να καθοδηγηθείτε σωστά, με γνώμονα τη νομική σας εξασφάλιση αλλά και την εξασφάλιση των οικονομικών σας συμφερόντων γενικότερα.

 

Ερώτημα 10ο:
Γιατί πρέπει να συμβουλευτώ δικηγόρο για την κατοχύρωση του σήματός μου;

Με τους πελάτες μου που αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το σήμα τους σε εθνικό, κοινοτικό ή διεθνές επίπεδο, καθίσαμε και συζητήσαμε αναλυτικά μέχρι να τους λυθούν όλες οι απορίες και εγώ να έχω όλα τα δεδομένα για τη σωστή κατοχύρωση και προστασία τους. 10 στις 10 ερωτήσεις που κλήθηκα να απαντήσω ή προέκυψαν κατά την προετοιμασία για την κατάθεση του σήματος ήταν όχι μόνο νομικής φύσης αλλά πολλές μάλιστα από αυτές προϋπέθεταν και εξειδικευμένες γνώσεις από το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν θεωρείτε τον οποιονδήποτε ικανό και κατάλληλο να σας δώσει τις σωστές απαντήσεις, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή από την προφανή. Να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο και γνώστη των εμπορικών σημάτων δικηγόρο που θα σας προστατεύσει αποτελεσματικά, από την κατοχύρωση του σήματός σας, μέχρι και την τυχόν, απευκτέα μεν, προσβολή του σήματός σας. Προσοχή στους επιτήδειους που δελεάζουν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος (αυτό από μόνο του είναι ύποπτο) και κρύβουν κρυφές χρεώσεις αλλά και πολλούς κινδύνους για το μέλλον. Το τελευταίο αυτό, μεταφράζεται για τον άτυχο που θα παρασυρθεί από την δήθεν χαμηλή τιμή κατοχύρωσης σε πολλά, πολλά ευρώ.

Και μην ξεχνάτε το βασικό. Ο δικηγόρος δεν σας είναι απαραίτητος για την κατάθεση του σήματός σας αλλά για την κατοχύρωση του σήματός σας. Αν λοιπόν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει την κατάθεση ενός σήματος, τότε μόνο ένας εξειδικευμένος δικηγόρος μπορεί να κάνει την κατοχύρωση του σήματος.

 

Μετά από όλα τα παραπάνω και εφόσον τα διαβάσατε για να έχετε φτάσει τώρα σε τούτες τις γραμμές, σημαίνει ότι είστε ένα βήμα πριν την κατοχύρωση του σήματός σας. Έχετε πλέον λάβει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να κάνετε το επόμενο βήμα. Αφού λοιπόν αναζητήσετε τον εξειδικευμένο και έμπειρο δικηγόρο που θα φροντίσει για την σωστή κατοχύρωση του σήματός σας, φροντίστε να είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Να προωθήσετε οργανωμένα τα επώνυμα πλέον προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Η δύναμη πλέον του σήματός σας είναι στα χέρια σας!

Αν αναζητείτε σύμμαχο σε αυτήν σας την προσπάθεια, αλλά πάνω απ’ όλα έγκυρη, υπεύθυνη και εξειδικευμένη νομική συμβουλή, εμπιστευτείτε μας για την κατοχύρωση του σήματός σας και επικοινωνήστε μαζί μας.