default img

Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός για τα «κόκκινα δάνεια».

Άρθρο της Ελευθερίας Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Ανατροπή (φύλλο 3, εβδομάδα 42).

 

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η δημιουργία ενός νέου εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Ήδη πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε πως ο υπό σύσταση εξωδικαστικός μηχανισμός έλαβε την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να υποβληθεί και το σχετικό σχέδιο νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

efimerida_anatropi_fyllo_3_evdomada_42Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός; Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι θα γίνει αξιοποίηση των ήδη διαπιστευμένων διαμεσολαβητών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και φτάνουν σήμερα τους 2.000 περίπου σε αριθμό.

Με μεγάλη αγωνία λοιπόν διαμεσολαβητές και δανειολήπτες αναμένουν να δουν τις ειδικότερες ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου. Ερωτήματα γεννώνται, ανάμεσα στα πολλά άλλα, αναφορικά και με τον τρόπο επιλογής των διαμεσολαβητών από το Μητρώο. Θα γίνεται «αυτόματη» ανάθεση κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους; Θα είναι τυχαία η επιλογή ή θα γίνεται με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και αν ναι, ποια θα είναι αυτά; Μήπως θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη για επιλογή του διαμεσολαβητή που θα συντονίσει την όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των οφειλών του και ποιος θα είναι ο λόγος της άλλης πλευράς (τράπεζα, δημόσιο, ασφαλιστικό ταμείο, ιδιώτης πιστωτής) σε αυτή την επιλογή;

Δεδομένου ότι αναζητείται μια οριστική αλλά και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», των επιχειρήσεων πλέον και των επαγγελματιών, οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει όλα τα εχέγγυα για τον αμερόληπτο, δίκαιο και ουσιαστικό ρόλο των διαμεσολαβητών – συντονιστών στην όλη διαδικασία αλλά και να προστατέψει τον ίδιο τον θεσμό της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, ο οποίος ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί δυστυχώς όπως θα έπρεπε από την Πολιτεία. Ένα πολλά υποσχόμενο «εργαλείο» στην επίλυση των διαφορών που αναζητά την ευκαιρία να δείξει το πραγματικό, καλό του πρόσωπο μέσα στα επόμενα χρόνια που έρχονται.

 

Για περισσότερα νομικά θέματα κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube   youtube subscribe 9348224

Ελευθερία Σπ. Παπαδημητρίου
Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια
υπ. Διδάκτωρ Νομικής
ADR/ODR Specialist, Fintech Legal Advisor
riapapadimitriou.gr 

 

Η Ελευθερία Παπαδημητρίου είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών με εξειδίκευση στην Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών. 

Στο Δικηγορικό Γραφείο “Ελευθερία Παπαδημητρίου και Συνεργάτες” προσφέρουμε λύσεις στους πελάτες μας δικαστικές ή εξωδικαστικές (διαμεσολάβηση, διαιτησία, διαπραγματεύσεις) ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε φορά καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ειδικά σε ζητήματα τραπεζικού δανεισμού, έχουμε επιτύχει και εξωδικαστικά εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πελάτες μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ευθύνη στο νέο ρόλο που ετοιμάζεται νομοθετικά για την εξωδικαστική επίλυση των “κόκκινων δανείων”. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο μας.